Как да подобрим Wi-Fi сигнала у дома: Практически съвети

Интернет достъпът е важен за съвременния начин на живот както в офисите и търговските обекти, така и у дома. Ако ви се е случвало Wi-Fi сигналът да бъде слаб и въпреки че връзката се изобразява като силна, обхватът и скоростта на зареждане не са в най-добрата си светлина, следващите практически съвети са за вас. Разберете повече за усилването на сигнала на рутера.

Позициониране на рутера с цел оптимизация и усилване

Най-честата причина за неправилно разпределение на сигнала в дома, бавното зареждане или други трудното свързване, е неправилното разположение на рутера.

За да оптимизирате скоростта и действието трябва да изберете правилно място за позиционирането на устройството. Като такова се окачествяват по-централните части на дома ви, като е важно да поставите рутера на по-голяма височина, без наличие на препятствия, които да заглушават сигнала.

Препоръчително е да избягвате и близостта на метални предмети, които също могат да блокират разпространението на мрежата.

Употреба на допълнителни средства за усилване

Понякога употребата на допълнителни устройства може да ви помогне в усилването. Като помощни такива, доказани със своята ефективност, се характеризират следните:

  1. Wi-Fi анализатор
    Този тип устройства ще ви помогнат да анализирате кои са най-добрите канали и честоти на мрежата, за да ги използвате за настройка на устройството. Те постигат това чрез анализиране на мрежовото обкръжение.
  2. Повторители и mesh системи
    Понякога въпреки силния сигнал, който рутерът излъчва, е възможно да има мъртви зони, особено ако живеете в по-голям имот и има много солидни препятствия, като дебели стени и други. Чрез поставяне на повторители ще се увеличи обхвата на връзката, а благодарение на мрежовата система ще се постигне последвателна покривност, като същевременно няма да се изгуби текущата скорост.

Това са някои от устройствата, в които може да инвестирате, за да гарантирате подобрена връзка и усилване на скоростта на зареждане на интернет у дома.

Актуализация на фърмуера на рутера за усилване

Съвременните устройства от този тип разполагат с фърмуер, който осигурява тяхното действие. Често производителите пускат актуализации, които в някои случаи не се извършват автоматично. Проверете дали има налична актуализация и я направете, защото това може да помогне за усилване на обхвата и скоростта.

Блокиране на достъп

Повечето обикновени рутери разполагат с ограничен брой устройства, които могат да бъдат свързани, без това да влияе на скоростта и сигнала. Ако изпитвате затруднение да използвате мрежата и често ви изхвърля, може би е време да блокирате достъпа на околните, като поставите силна парола.

Много често, без да осъзнавате, когато ползвате отворена мрежа, съседите ви могат да се свързват, което да бъде причина за забавяния, изхвърляния и невъзможност за зареждане на различни страници в интернет, а дори и прекъсване на телевизията, ако са обвързани.