Какво е домейн

Думата “Домейн” често може да бъде срещната в интернет пространството и особено в статиите, където се описва работата на сайта. Сега обаче ще разберем какво означава той, как функционира и защо ни е необходим?

Какво представлява домейна

Това всъщност е името на Вашия сайт. То обикновено изглежда от рода на mysite.com, .bg, .eu и т.н. Изписвайки го в адресната лента на своя интернет-браузър, потребителя всъщност ще бъде пренасочен към Вашия уеб-ресурс. Запомняйки това име, всеки потребител може лесно и бързо да посети Вашия сайт, отколкото да изписва и да помни определени цифрови комбинации (IP). Това всъщност е и предназначението на домейна.

Името се състои от две части – основната (mysite) и разширението (.bg или друго). То трябва да е лесно запомнящо се и достъпно за посетителите. Когато някой изпише уеб-адрес в браузъра си, той му казва към кой сървър е качен сайта и така след секунди Вие успявате да го видите на монитора или дисплея, както в момента четете този материал.

Кой има нужда от него

Всеки, който има собствен уебсайт или иска да създаде такъв, трябва първо да регистрира домейн име и да получи достъп до определено сървърно пространство, върху което да качи всички файлове на готовия сайт и неговата база данни. Името е като пръстовия отпечатък – няма два еднакви! Могат да са близки по изписване или произношение, но в никакъв случай не са едно към едно. 

Това Ви позволява да се отличите от наименованията на другите уебсайтове и да сте индивидуални във виртуалното пространство. Например, вече не можете да регистрирате домейна Facebook.com, защото той съществува, но можете да закупите Face-book.com

От къде да го получа

Днес в цял свят, включително и в България, има множество специализирани компании, предоставящи подобни услуги за желаещите хора да получат някакво онлайн присъствие. За да регистрирате хостинг и домейн е нужно да преминете следните стъпки:

  • да откриете компания, която предоставя подобни услуги;
  • да намерите свободно име за своя уебсайт чрез търсачката на съответния доставчик;
  • да си създадете безплатна регистрация в сайта на компанията;
  • да подберете подходящ план с нужните ресурси и да го закупите.

Така вече Вие ще разполагате с нужните условия за качване на файловете на уебсайта върху сървъра на компанията, неговото инсталиране и попълване с подходящо съдържание. При трудности или възникване на определени проблеми, обърнете се към отдела за обслужване на клиентите, който ще Ви съдейства.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *