Какво е хостинг

Много хора са чували думата хостинг, но малка част от тях знаят всъщност какво представлява той, как работи, за какво служи, отделните видове и тяхното предназначение. В следващите редове ще се опитаме накратко и разбираемо да обясним всички тези особености.

Какво представлява хостингът

Това е онлайн услуга, осигуряваща определено сървърно пространство за поместване на всички необходими за правилната работа на един сайт файлове, бази данни и приложения. Тази услуга се предлага от специализираните интернет компании.

Сървърът представлява мощна компютърна конфигурация, която е онлайн непрекъснато, работи денонощно и поддържа работа с голямо дисково пространство. Така с наемането на собствен хостинг, Вие получавате малка част от него за ъплоудване на файловете на Вашия сайт. Поради непрекъснатото функциониране на сървъра, Вашият сайт е онлайн денонощно и когато даден потребител изпише адреса му или щракне върху линк, препращащ към него, сървъра ще позволи зареждането на Вашия сайт върху устройството на потребителя.

Какви видове има

Поради различията в потребностите на клиентите и техните нужди, съвременните компании доставчици на подобни услуги са създали отделни видове хостинг:

  • Споделен – наричан още виртуален, той е най-предпочитания вид за малки блогове и уеб-проекти. Вие споделяте ресурсите на сървъра с други клиенти на компанията доставчик;
  • VPS (Virtual Private Server) – това е виртуален частен сървър, на който Вие притежавате определен дял дисково пространство, изчислителна мощ и памет, без да ги споделяте с останалите потребители;
  • Облачен (Cloud Hosting) – най-надеждният и безпроблемно работещ хостинг. Той е базиран на клъстер от сървъри, при който ако един даде някакъв проблем, трафика автоматично се пренасочва към друг.

Така например, при самото стартиране на сайта е за предпочитане наемането на споделен хостинг и с нарастването му да се премине към по-разширен план. Колкото по-голям става проекта, толкова повече сървърно пространство и изчислителна мощ ще са Ви необходими.

Как да се възползвам

Необходимо е да намерите, предлагаща наемането на хостинг и домейн, компания, да се регистрирате безплатно, да разгледате отделните предлагани планове и да изберете един, който да поръчате. Всичко е стандартно и добре описано във всеки фирмен сайт, а при трудности можете да се свържете със съпорта на компанията доставчик, който ще Ви съдейства от началото до края на поръчката.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *