Какво е сървър

Сървърите днес вероятно са най-купуваните компютърни конфигурации, въпреки, че рядко можете да срещнете подобно оборудване в домовете. Какво представляват, тяхното предназначение и отделните видове ще бъдат разгледани в следващите редове.

Какво е сървър

Сървърът е специална компютърна хардуерна конфигурация, която обаче се отличава с повишена производителност и възможност за управление на голямо дисково пространство и създаване на дискови масиви. Тяхното предназначение е да обслужват различни входно-изходни мрежови заявки от други свързани към тях по-малки компютри. Те също притежават софтуерна операционна система, която обаче е проектирана специално за обслужване нуждите и изискванията на тези компютри.

Поради високото натоварване, което поемат големите сървъри, те трябва да бъдат поставени в помещения със специална климатизация и работни условия, което спомага за нормалното им функциониране. Тези помещения се наричат центрове за данни и притежават специално оборудване, като климатични и противопожарни системи за осигуряване на нормална и безопасна работна среда.

Кои са отделните видове

Съгласно задачите, които е предназначен да изпълнява всеки сървър, се предлагат и съответните видове:

  • за уеб – най-разпространения вид, чието предназначение е за съхранение на различни уеб-платформи и сайтове;
  • за приложения – те са усъвършенствани в обработката на информацията и взаимодействието с клиента, наподобяващо приложение;
  • за бази данни – те са предназначени предимно за обработката на бизнес транзакциите и потребителските заявки;
  • файлови – активно участват във взаимодействието между отделните станции в мрежата и предоставят достъп на потребителите до съхранените в тях файлове;
  • прокси – това е посредник в определена задача, като по този начин осигурява повишена сигурност в интернет. В същото време може да съхранява на локално ниво кеширана информация, до която потребителя има бърз достъп без необходимост от интернет връзка.

Съществуват още доста разновидности, но се постарахме да засегнем най-популярните.

Къде се използват

Предимно са необходими на големите компании, предоставящи определени онлайн услуги, като хостинг и домейн доставчиците. Сървърите още могат да бъдат срещнати в малкия бизнес, където се предоставя достъп до вътрешнофирмени данни на служителите на дадената компания. Предлагат се и домашни сървърни решения за споделяне на определени файлове до всички членове на семейството със собствени мобилни и стационарни компютърни или смарт устройства.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *