Интензивното изграждане на нови подводни интернет кабели е застрашено от климата и човешката дейност в морет

Подводните интернет кабели са изправени пред опасности в резултат на климатичните промени

Растежът на глобалната интернет свързаност е застрашен от климатични бедствия, които могат увреди подводните кабели, предупреждава ново изследване.

Използваните за глобалната интернет свързаност подводни кабели са в сектор с постоянен и стабилен растеж, особено в дигиталната ера, където все повече човешки и бизнес дейности са зависими от онлайн връзката. Според данните на Custom Market Insights, пазарът на подводни кабели и приходите от него се очаква да достигнат около 25 милиарда долара през 2021 година и да нараснат до около 35 милиарда долара към 2030 година. Това представлява средногодишен ръст от около 10% в периода от 2022 г. до 2030 г.

Големите инвеститори в нови подводни кабели са водещи компании за съдържание като Facebook, Google, Amazon и Microsoft. Оптичните трасета, преминаващи през океанското дъно, осигуряват 97% от глобалния интернет трафик, а с увеличаването на използването на интернет, търсенето ще продължи да нараства.

Но оптичните кабели, които са разположени по дъното на световните океани, са изложени на риск от бури, като и самите кабелни станции са заплашени от морските нива и ерозията, според изследване, проведено от Националния океанографски център на Великобритания и Университета на Централна Флорида. Това проучване, публикувано в списание „Earth-Science Reviews“, открива и наличието на „горещи точки“ в глобалната мрежа от подводни кабели, където може да се случат сериозни повреди. Тези повреди могат да доведат до прекъсвания, които ще предизвикат финансови загуби и международно напрежение.

До днес никое изследване не е анализирало широкомащабните последствия от бъдещите изменения на климата върху подводните кабели и кабелните станции в световен мащаб“, отбелязва докладът. Авторите, водени от д-р Майк Клеър от Университета в Саутхемптън, са събрали доказателства от множество научни източници, за да запълнят тази липса на знания по този въпрос. Тяхната цел е по-конкретно да оценят как и къде бъдещите изменения на климата ще повлияят върху подводните кабели и прилежащата брегова инфраструктура.

Проучването сочи, че условията в световния океан се променят в глобален мащаб поради изменението на климата. Въпреки че това не е новина, системата за глобални комуникации е изключително сложна, а също така съществува връзка между изменението на климата, човешката дейност и други естествени процеси като ерозията.

Подводните кабели често понесат щети от бури, но са изложени на специфични рискове поради промените в морското равнище и природните бедствия. Например, силна буря през 2017 г. причини прекъсване на кабела SEA-ME-WE 3, който свързва Европа, Близкия изток и Азия, което доведе до пълно прекъсване на интернет свързаността.

С нарастването на броя на подводните кабели, инсталирани на различни места, се очаква темпът им да се увеличи значително. Рисковете от изменението на климата обикновено се вземат предвид при създаването на нови кабелни станции и трасета. Въпреки това, по-старата инфраструктура е била разположена по океанското дъно във времена, когато опасностите са били по-малки и по-малко известни. Поради това, тя може да бъде изложена на по-голям риск, съобщават учените.

Въздействието на човешката дейност: Още един фактор, поставящ под риск подводните интернет кабели

Проблемът с подводните интернет кабели се усложнява вследствие на различни дейности на човека, като например дълбоководният и дънен риболов, както и събития като удари на корабните котви. В настоящия момент тези фактори представляват по-вероятната причина за прекъсвания, свързани с околната среда. В бъдеще обаче природните опасности могат да засегнат едновременно множество кабелни системи, и то в големи области. Това създава потенциал за прекъсване на интернет комуникациите в цели региони, подчертават авторите на анализа.

„При планирането на кабелните маршрути трябва да се обмислят внимателно локалните променливи фактори, честотата на бедствията и големината на опасността“, подчертават в доклада. „Необходимо е да се вземат предвид както моментните събития – например свлачища и тропически циклони, така и дългосрочните, устойчиви въздействия – като теченията при морското дъно, които циркулират дори в дълбоки води и могат да се променят в резултат на глобалното затопляне.